H ΖΩΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΓΙΑ 7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΙΤΣΑ

Θεατρικές παραστάσεις, η μπάντα του δήμου, εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, αγώνες σκάκι, όλα αυτά συνυπάρχουν με απόσταση ελάχιστων μέτρων από την χρήση και την εμπορία ναρκωτικών. Η οδός Τοσίτσα κατάφερε εν μέρει να αλλάξει το πρόσωπο της αυτή την εβδομάδα. Κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή ελπίζουν αυτή η προσπάθεια να είναι απλά το πρώτο βήμα, ώστε ο πανέμορφος πεζόδρομος, δίπλα στο Πολυτεχνείο, να πάψει να είναι γνωστός ως «αποθήκη ψυχών». Κείμενο: Γιώργος Πουλιόπουλος, φωτογραφίες: Κώστας Λακαφώσης

Το επιγραφικό μουσείο είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μουσεία της Aθήνας. Ελάχιστοι είναι οι Αθηναίοι, που χωρίς να έχουν κάποιο επιστημονικό ενδιαφέρον για το θέμα, το έχουν επισκεφτεί. Σε αυτό δεν συντελεί μόνο το εξειδικευμένο του αντικείμενο – με μια επίσκεψη θα αλλάζατε γνώμη – αλλά σε μεγάλο βαθμό η τοποθεσία του.

Η είσοδός του βρίσκεται στο πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, έναν δρόμο που αποτελεί το νούμερο ένα σημείο συγκέντρωσης των τοξικομανών στην Αθήνα. «Οι υπάλληλοι που θα τύχει να φτάσουν πολύ νωρίς το πρωί, πριν περάσει ο δήμος και πλύνει τον δρόμο, περνάνε μπροστά από ημιθανείς ανθρώπους, ακαθαρσίες πεταμένες σύριγγες», λέει η Μαρία, διοικητική υπάλληλος του Μουσείου.

«Η παρουσία των τοξικομανών ήταν πάντα ένα χαρακτηριστικό της Τοσίτσα, όμως εδώ και περίπου ένα χρόνο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο αριθμός των τοξικομανών και κυρίως των εμπόρων έχει αυξηθεί κατά πολύ. Ανάμεσα τους είναι και πολλοί μετανάστες, άνθρωποι που δεν θα τους αναζητήσει κανείς ακόμα και αν πεθάνουν», λέει η κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Και βέβαια όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει τρομερή υποβάθμιση των μουσείων της περιοχής. Ακόμα και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το νούμερο ένα μουσείο της χώρας, παραλείπεται από πολλά γκρουπ ξένων τουριστών, στις επισκέψεις τους, εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζει ο χώρος γύρω από αυτό».

Ο Σύλλογος Ελληνων Αρχαιολόγων, αναλαμβάνοντας δράση για να επηρρεάσει προς την κατεύθυνση της αλλαγής αυτής της κατάστασης, προχώρησε στην διοργάνωση των «7 ημερών ζωής στη Τοσίτσα», με πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε είδους, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

«Υπήρχαν οι παλαιότεροι κάτοικοι που ήθελαν πρώτα να έρθει η Αστυνομία να διώξει τους τοξικομανείς και μετά να κατέβουν. Και υπήρχαν οι φοιτητές από το Πολυτεχνείο που φοβόντουσαν πως το μόνο αποτέλεσμα των εκδηλώσεων θα ήταν η πρόφαση για μια σκούπα της Αστυνομίας. Εμείς δεν επιθυμούμε την εκδίωξη των τοξικομανών, επιδώκουμε την εκδίωξη των εμπόρων. Αυτό που θέλαμε ήταν να δείξουμε ότι αν υπάρξουν μόνιμες εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως πχ. εκθέσεις ο δρόμος θα ξαναζωντανέψει», λένε για όσα αντιμετώπισαν, αλλά και για τους στόχους τους, οι οργανωτές των εκδηλώσεων.

Και η πραγματικότητα τούς επιβεβαιώνει. Οι εκδηλώσεις ως τώρα φαίνεται να πετυχαίνουν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον το στόχο. Οι κάτοικοι της περιοχής που επέλεξαν να περάσουν κάποιες ώρες στην οδό Τοσίτσα, παρακολουθώντας κάποια θεατρική παράσταση ή άλλη εκδήλωση, δεν ήταν τελικά λίγοι. Η Μαίρη είναι εδώ και πολλά χρόνια κάτοικος της περιοχής. «Είχαμε ξεχάσει πόσο όμορφος δρόμος είναι η Τοσίτσα» σχολιάζει, χωρίς όμως να μπορεί να πάρει τα μάτια της από την κάτω πλευρά του δρόμου όπου βρίσκονται οι τοξικομανείς.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι, πρέπει το κράτος να τους αντιμετωπίσει σαν τέτοιους. Και κυρίως πρέπει να θελήσει να απομακρύνει το εμπόριο».

Ίσως η πιο πετυχημένη στιγμή όλου του εφταήμερου να ήταν την προηγούμενη Κυριακή, όταν τον πεζόδρομο επισκέφτηκαν άνθρωποι από την κοινότητα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ. Ολοι γι’ αυτό συζητούν. «Εγώ συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν ένα παιδί, που βρισκόταν στην πλατεία, ήρθε με απόλυτη σεμνότητα και μας ζήτησε το τηλέφωνο του προγράμματος», λέει η Μαρία Μ., που έχει περάσει πάρα πολλές ώρες στο πεζόδρομο της Τοσίτσα.

«Και μόνο ο ανοικτός δρόμος είναι αρκετός για να μην αποκλείει από αυτούς τους ανθρώπους την επανένταξη τους στην κοινωνία», λέει.

Όλα αυτά σε μια περιοχή όπου η αστυνόμευση – αν και απούσα στην πράξη – είναι έντονη, αφού τα κτίρια και οι υπηρεσίες του γειτονικού υπουργείου Πολιτισμού, ακριβώς απέναντι, φυλάσσονται συνεχώς.

«Ακόμα και να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για κλοπές ή διαρρήξεις, τα περιπολικά αρνούνται να έρθουν ως το σημείο που είναι το συμβάν. Μας δίνουν ραντεβού σε διάφορα σημεία περιμετρικά ή απλά δεν έρχονται καθόλου», τονίζει η κυρία Μίνη Γιατζόγλου, ιδιοκτήτρια σχολής οδηγών και κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας και κατοίκο της περιοχής κ. Γιώργο Αποστολόπουλο «το ζήτημα με την Τοσίτσα, όπως με όλες τις άλλες πιάτσες που μεταφέρονται σε διαφορετικά σημειά κατά καιρούς είναι θέμα πολιτικό. Ο δήμος μπορεί να ασκήσει πίεση προς την πολιτεία, όπως ας πούμε στο ζήτημα της μεταφοράς κάποιων μονάδων του ΟΚΑΝΑ, όμως τελικά είναι θέμα της πολιτείας να επιβάλλει την θέληση της».

Ο κ. Δημήτρης Ποθουλάκης είναι εδώ και πολλά χρόνια κάτοικος της περιοχής. Η κόρη του διατηρεί φαρμακείο επί της οδού Μπουμπουλίνας. «Εχουμε αντικασταστήσει τα ρολά στο μαγαζί με άλλα ακριβότερα όχι όμως για λόγους προστασίας από τους κλέφτες, αλλά ως παράπλευρη απώλεια του “πολέμου” τις αστυνομίας με τους αναρχικούς» διηγείται, υπενθυμίζοντας ένα ακόμα πρόβλημα της γειτονιάς. «Ετσι όπως είναι τα πράγματα θεωρώ πως το καλύτερο πράγμα θα ήταν η απομάκρυνση των ΜΑΤ από την περιοχή», παρατηρεί.

Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται. Η αγωνία όλων τώρα στη γειτονιά είναι πως θα είναι ο δρόμος την επόμενη μέρα. Αν θα αφεθεί πάλι στη μοίρα του. Δεν θέλουν αυτή η εβδομάδα να μείνει ανάμνηση. Ούτε να ξαναγίνουν «αποθήκη ψυχών».

«Εμείς στο μέτρο που μας αναλογούσε το ξεκινήσαμε», λέει η κυρία Κουτσούμπα, «είναι υποχρέωση της Πολιτείας αυτή η ιστορία να συνεχιστεί». Θα την ακούσει κανείς;

Advertisements

Posted on October 7, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: